Een veilige hechting met jullie kindje


Je baby is geboren. Na 9 maanden maak je eindelijk kennis met jullie baby. Wat een prachtig moment. De adrenaline giert door je lijf en je kunt de hele wereld aan. Maar na een paar dagen valt je de vermoeidheid op. Je baby huilt als je hem/haar in het wiegje legt om te slapen. Als je hem/haar bij je houdt valt het in slaap…? Waarom is dat? Je hebt je rust zo nodig… Uit ervaring weten we hoe vermoeiend dit kan zijn.


Er is een reden waarom je baby niet in een wiegje of bedje wil slapen. Al die maanden heeft het veilig, geborgen, warm in je baarmoeder geleefd. Het heeft 24 uur per dag geluiden gehoord als hartslag, ademhaling, is 24 uur per dag in slaap gewiegd door jouw bewegingen. Heeft altijd de “omarming” van je baarmoeder gevoeld. En nu is het geboren in die grote wereld en leggen we het te slapen in een lege, stille, grote ruimte…. Voor jullie baby wereldvreemd! Zodra je het bij je neemt, voelt het de geborgenheid en warmte die het nodig heeft… Precies wat het nodig heeft!


Een pasgeboren baby heeft jullie nodig. Deze verzorging zorgt ervoor dat jullie baby zich veilig voelt. Voor de hechting met je baby is het dus heel belangrijk om je baby bij je te nemen als het hierom “vraagt” (lees: met huilen kenbaar maakt). Een baby kan niet anders dan met huilen duidelijk maken dat het iets wil, of iets niet prettig is. Dit is de basis van de veilige hechting met je baby, waarin de eerste 9 maanden in het leven van je baby een hele belangrijke rol spelen. Reageer adequaat op de signalen van je baby. Neem de tijd om te leren welke signalen je baby afgeeft als het wil eten, moe is, wil spelen, en het belangrijkste geknuffeld wil worden.
Als kinderen voldoende basis vertrouwen hebben in hun ouders of andere opvoeders, zijn ze ‘veilig gehecht’. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en voelen dat ze de moeite waard zijn als ze de juiste aandacht en zorg krijgen. Vanuit die veilige hechting kunnen kinderen zich bovendien hechten aan andere mensen en die gaan vertrouwen.


Hoe bevorder je een goede hechting?

Je kunt als ouders veel doen om een goede band met je kind op te bouwen. Kijk en luister goed naar jullie baby. Je ziet dan de signalen en behoeften en merkt wat hij nodig heeft. Het is heel belangrijk om daar dan snel en goed op te reageren. Dat bevordert jullie hechting. Dit betekent dat je:Vooral contact met jullie baby maken en op hem reageren als hij naar je kijkt, als hij brabbelt of lacht, zorgt ervoor dat er een band tussen jou en jullie kindje ontstaat. Voor jullie baby is het belangrijk dat hij kan rekenen op jouw aandacht, zorg en liefde.


Het kan zijn dat jullie in het begin nog geen sterke band voelen met je baby. Er is zoveel veranderd. Hormonen en vermoeidheid spelen hierin een grote rol. Contact maken, knuffelen is iets wat je veel moet doen met je baby, het versterkt jullie band… Een band voor het leven!


Verwennen?

Het eerste half jaar kun je een baby niet verwennen. De hersentjes van je baby kunnen deze “link” nog niet leggen. Na een half jaar kun je de momenten van “aandacht” wat gaan uitstellen. Maar leg dit uit aan je baby. Op een liefdevolle manier vertel je waarom hij/zij even moet wachten. Baby’s begrijpen meer dan je denkt!


Wil je je kindje graag bij je dragen, maar af en toe daarbij je handen eens vrij hebben? Verdiep je eens in dragen in een draagdoek!


Draagdoek Consult
Home Voorstellen Kraamzorg Reviews Cursussen Contact

info@lotuskraamzorg.nl                                                                                                                                                                     KCKZ  210755    ©  2016

Aanmelden Kraam

 BEL VOOR MEER  INFORMATIE 06 - 24134972